Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Painonpudotuksen 10 väärää uskomusta  

 

1. Rasvaisia ruokia ei voi syödä

Usein ajatellaan, että kaikki rasvaa sisältävät ruoat ovat epäterveellisiä, kun taas ruoat, joissa rasvaa on vain muutama gramma sataa grammaa kohti auttavat painonpudotuksessa. Hyvä esimerkki tällaisesta ruoasta, jota monet saattavat luulla terveelliseksi ja sopivaksi laihduttajalle on vähärasvainen jugurtti, johon on kuitenkin lisätty sokeria. Tiettyjä rasvaa sisältäviä ruokia saa ja pitääkin syödä. Hyviä rasvoja sisältäviä ruokia ovat esimerkiksi pähkinät ja siemenet. Lue rasvanpolttoravinnosta lisää.
 
 

2. Painoilla ei voi treenata, ettei tule liian isoja lihaksia

Etenkin naiset sortuvat usein tällaiseen ajatteluun. Lihakset eivät kasva vahingossa liian isoiksi. Naisilla lihakset kehittyvät vielä miehiä hitaammin, joten treenaa vain aivan huoletta painoilla. Painonpudotuksessa lihasharjoittelu on aivan yhtä tärkeää kuin aerobinenkin harjoittelu. Tehokas voimaharjoittelu nostaa hormonitasoja sekä kiihdyttää aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa tehokkaasti. Lihaskudos kuluttaa myös levossa monta kertaa enemmän kaloreita kuin rasvakudos.
 
 
 

3. Mitä vähemmän syö sitä enemmän laihtuu 

Painonpudottajan ei tule keskittyä syömään tarkoituksellisesti vähemmän eikä jättää aterioita väliin. Yksi tärkeimmistä asioista painonpudotuksessa nimittäin on säännöllinen ateriarytmi. Keho nimittäin joutuu aina töihin sulattaessaan ateriaa. Se tarkoittaa sitä, että aineenvaihdunta kiihtyy ja energiaa palaa enemmän. Myöskään liian alhainen kaloreiden saanti ei ole pitkällä tähtäimellä hyväksi. Keho tottuu pian alhaiseen kaloreiden saantiin, jolloin aineenvaihdunta hidastuu, kun elimistö yrittää sopeuttaa toimintojaan totuttua alhaisempaan energiansaantiin. Keho menee "säästöliekille", jolloin kaloreita kuluu vähemmän. Tästä syystä syömisen välttämisen myötä paino saattaa tippua pari viikkoa, mutta seinä tulee jossain vaiheessa vastaan. Älä siis vältä syömistä, sillä se ei ole oikea tie pysyvään painonpudotukseen.
 
 

4. Jos ei käy lenkillä, ei voi laihtua

Lenkillä käyminen ei ole välttämätöntä. Pelkkä lenkkeily ei ole paras tapa pudottaa painoa, vaikka usein niin oletetaankin. Aerobinen liikunta on tärkeässä osassa painonpudotusta, mutta siihen tulee liittää myös painoharjoittelua. Kuntoliikuntaan on olemassa myös monia muina hyviä tapoja kuin pelkkä lenkkeily. Esimerkiksi hiihto, pyöräily, uinti ja pallopelit sopivat aerobisen kunnon kehittämiseen erittäin hyvin.
 
 

5. Herkuista täytyy luopua kokonaan 

Herkuista ei ole pakko luopua täysin. Voit syödä sopivissa määrin herkkuja silloin tällöin. Voit esimerkiksi palkita itsesi tiukan ruokavalion noudattamisesta tai kovasta treeniviikosta jollain herkulla. Jätä herkuttelu kuitenkin yhteen päivään! On ihan aineenvaihdunnankin kannalta hyödyllistä pitää ns. "mättöpäivä" silloin tällöin (esimerkiksi kerran kahdessa viikossa). Päivä, jolloin syöt enemmän kuin muina päivinä, boostaa aineenvaihduntaa sekä antaa elimistölle erilaista ärsykettä. Näin elimistö ei pääse menemään säästöliekille, muuten tiukan ruokavalion vuoksi.

6. Pudottaakseen painoa täytyy syödä pelkkää salaattia

Monet olettavat virheellisesti, että laihdutuksessa ei saa syödä paljon muuta kuin salaattia. Keho tarvitsee painonpudotuksessa paljon proteiinia ja hyviä rasvoja, joita kumpaakaan ei salaateissa ole. Voit ja sinun pitää syödä runsaasti proteiinipitoisia ruokia, kuten kanaa, kalaa, lihaa tai maitorahkaa sekä hyviä rasvanlähteitä, kuten pähkinöitä.
 
 

7. Ei ole mitään väliä miten ja mitä syö. Kunhan syö vähemmän kuin kuluttaa, laihtuu. 

Kaksi identtistä henkilöä yrittää pudottaa painoa. Molemmat syö seuraavat viisi kuukautta joka päivä 2000 kaloria. Liikuntaa he harrastavat yhtä paljon. Henkilö A syö 3 ateriaa päivässä. Ateriat ovat suuria. Suuri osa kaloreista koostuu hiilihydraateista. Henkilö B sen sijaan syö 6 pientä ateriaa päivässä. Energiansaannista suuri osa tulee proteiineista ja rasvoista. Kumpi on laihtunut enemmän? Henkilö B, tottakai. Ainoa merkitsevä asia ei siis ole kalorimäärä. Säännöllinen ateriarytmi ja ruoka-aineet ovat tärkeässä osassa.
 
 
 

8. Mitä enemmän harjoittelee sitä enemmän laihtuu 

Tällainen ongelma on periaatteesa positiivinen. Kova ja säännöllinen treenaaminen on tottakai hyvästä, mutta sen ei saa mennä överiksi. Liiallinen treenaaminen yhdistettynä riittämättömään lepoon on huono yhdistelmä, josta ei seuraa pidemmällä tähtäimellä hyvää. Jossain vaiheessa tulee seinä vastaan. Usein liiallisesti harjoittelusta seurauksena on ns. ylikunto. Ylikunnosta paranemiseen saattaa mennä viikoista ja useisiin kuukausiin. Älä siis harjoittele välttämättä 7 päivää viikossa vaan anna joskus itsesi levätä. Kehitys ei nimittäin tapahdu treenissä vaan levossa!
 
 

9. Laihtuakseen pitää syödä vähemmän kuin aikaisemmin 

Monissa tapauksissa asia on päinvastoin. Kaloreiden määrää ei usein tarvitse lisätä, mutta ruokavalio tulee rukata terveelliseen muotoon ja opetella säännöllinen ateriarytmi. Painonpudotuksessa ei tarvitse nääntyä nälkään. Aterioita voi syödä 2-4 tunnin välein 5-7 kertaa päivässä. Aterioiden on hyvä sisältää runsaasti proteiinia ja hyvien rasvojen lähteitä. Rasva ja proteiinit hidastavat ruoan imeytymistä, minkä vuoksi näläntunne ei pääse yllättämään.
 
 

10. Painonpudottajat joutuvat olemaan aina nälissään

Kuten edellisessä väittämässä todettiin. Laihduttajan ei tarvitse kärsiä näläntunteesta. Aterioita voi syödä 2-4 tunnin välein 5-7 kertaa päivässä. Aterioissa on hyvä olla jotain proteiininlähdettä, kuten lihaa, kanaa, kalaa, kananmunaa tai raejuustoa. Lisäksi kasviksia ja marjoja voi syödä paljon, koska ne sisältävät vain vähän kaloreita. 

Oma treeniohjelma nyt -20%